Waar komt stress vandaan
En wat kan je er aandoen?

Iedereen heeft wel eens stress. Maar waar komt stress vandaan?

Ik ben eens naar mezelf gaan kijken en kwam tot de ontdekking dat er verschillende soorten stress zijn:

 • Positieve stress
  Wanneer je op vakantie gaat, iets nieuws leert of bij verliefdheid.
 • Negatieve stress, die je kunt verdelen in:
  – Acute stress: bijvoorbeeld wanneer je in de file staat en te laat komt, wanneer je schrikt of bij een korte ruzie.
  – Chronische stress: dit is vaak werkstress, langlopende relatiestress, constant te veel informatie krijgen die je niet goed kunt verwerken of posttraumatische stress. Chronische stress is stress die zich continu herhaalt.

Natuurlijk heeft vooral negatieve stress de meeste impact op je leven. Deze blijft heel lang bij je hangen en als je er niets mee doet gaat het ook in je lichaam zitten. Vandaar dat mensen die een burn-out hebben moe en een zwaar gevoel in hun lichaam ervaren. Burn-out is het gevolg van niet luisteren naar de signalen van je lichaam en doorgaan tot je niet meer kunt. Ook het hebben van negatieve gedachten over jezelf is een vorm van chronische stress. Vooral ons zelfbeeld kan heel negatief zijn.

  En dat is nou net wat je allemaal niet wilt. Het is een vicieuze cirkel; je geestelijke en lichamelijke gezondheid hebben invloed op elkaar.

  Mijn eigen verhaal

  Ik kreeg zelf steeds vaker last van migraineaanvallen, met als gevolg dat ik een paar dagen moe en zwaar in mijn lichaam was. Ook mijn spijsvertering verliep niet zoals het moest zijn, met als gevolg dat ik afviel in plaats van aankwam. Dit was voor mijn slanke postuur niet goed, want het gevolg was dat mijn lichaam de menstruatie ging uitstellen en ik daardoor minder vruchtbaar werd. Kinderen krijgen was voor mij dus een probleem. Dit alles werd veroorzaakt door stress die ik had omdat ik te perfectionistisch was. Ik wilde het altijd goed doen.

  Mijn zelfbeeld was ook zeer negatief. Ik kon mezelf erg goed omlaag praten met vragen als: “Ben ik wel goed genoeg?” en “Kan ik dit wel?”. Daar gingen mijn gedachten dan weer mee aan de haal. Kortom, ik zat in een negatieve spiraal.

  Ik had dit zelf niet in de gaten totdat ik mijn opleiding reflexzone therapeut en Zhineng  Qigong-leraar ging volgen. Maar ook de gesprekken in de opleiding outdoor life coach zijn van belang geweest. Deze hebben mij inzichten gegeven waar ik veel aan heb gehad en die ik graag met jullie wil delen.

  Gevolgen van stress

  Stress heeft een oorzaak en een gevolg. We denken vaak wel te weten wat de oorzaak is. Maar is dat ook zo? Of denken we dat we het weten? Vaak ligt de oorzaak bij jezelf. Jij kunt de situatie veranderen door er over te praten. En zelfs te kijken of je je leven anders moet gaan inrichten. Maar misschien is het nog beter als je weet wat er kan gebeuren als je gewoon doorgaat. Soms moet het eerst erg genoeg zijn om te willen veranderen.  

  Je lichaam kan heel veel hebben. Als je een goede nachtrust krijgt, kun je weer goed opladen voor de volgende dag. Maar vaak als je niet meer in balans bent en dus veel stress ervaart, kun je ook niet meer goed in slaap komen of doorslapen. Zo is er geen balans meer en kun je last krijgen van:

  • Nergens zin in hebben
  • Vergeetachtigheid
  • Slechte eetlust
  • Veel hoofdpijn
  • Migraine
  • Maag- en darmproblemen
  • Nek-, schouder- en rugklachten
  • Slapeloosheid

  Ook je emoties gaan met je aan de haal. Zo kun je last krijgen van: huilbuien, angstige gevoelens, geïrriteerdheid en snel boos worden. En dat is nou net wat je allemaal niet wil. Het is dus een vicieuze cirkel; je geestelijke en lichamelijke gezondheid hebben invloed op elkaar.

  Al deze voorbeelden heb ik zelf ervaren. Natuurlijk heb je soms een beetje stress nodig om iets voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld een beetje stress voor een examen. Deze vorm van stress valt onder “gezonde stress”, want hierdoor blijf je scherp en alert. Maar deze vorm van stress kan ook je belemmeren en dan is het dus weer negatieve stress. Het wordt pas een probleem als je erin blijft hangen.

  Ervaar jij dat je stress hebt? En waar komt het bij jou vandaan, denk je?

  Wat kun je van mij leren?

  Ik maak een op maat gemaakt programma voor jou. Omdat iedereen verschillend is en ieder stressgevoel is anders.

  Wat gaan we doen:

  • Praten tijdens een wandel coachgesprek. Vanuit o.a. dit gesprek schrijf ik reflexzone therapie en oefeningen uit.
  • Reflexzone therapie
  • Lichamelijke oefeningen die makkelijk te doen zijn en niet veel tijd kosten.

  Dit hele traject duurt ongeveer 18 weken (8x een afspraak, tussen de therapieën zit steeds 2 weken waarin je thuis aan de slag gaat).

  • Eerste afspraak van 2 uur: intakegesprek en een ontspanningsmassage
  • Tweede afspraak van 2,5 uur: een wandel coachgesprek
  • Derde afspraak van 2 uur (een week later): Reflexzone therapie met oefeningen.
  • Twee weken later informeer ik wat de therapie en oefeningen die je elke dag thuis hebt gedaan, voor jou hebben betekend.
  • Daarna krijg je weer reflexzone therapie met een nieuwe oefening voor thuis.
  • Dit herhalen we tot we 6 therapiesessies hebben gedaan.
  • We sluiten af met een eindgesprek. Dit mag ook via telefoon of skype.

  Wat kun je (zelf) doen aan stress verminderen?

  Door mijn studies ben ik mij meer gaan verdiepen in het fenomeen stress. En ik heb dus ook veel van mezelf geleerd. Zo doe ik de volgende dingen die mij helpen om stress te verminderen en zelfs weg te nemen:

  • Iets doen waar je blij van wordt (zowel werk als vrije tijd).
  • Gezonde voeding door altijd te koken met verse producten.
  • Zhineng Qigong en Do-in (yoga) oefeningen.
  • Wandelen en fietsen in de natuur.
  • Op tijd naar bed (voor 23:00 uur).
  • ‘Nee’ zeggen tegen dingen waar je geen energie van krijgt.
  • Om de 5 weken een massage.
  • Met mensen omgaan van wie je energie krijgt.

  Zoals je ziet zijn dit allemaal dingen waarin ik centraal sta. En nee, het is niet egoïstische om dit te doen. Sterker nog, je omgeving wordt er alleen maar blijer van. Want als ik lekker in mijn vel zit, ben ik ook een stuk gezelliger voor mijn omgeving. En veel van deze dingen kosten geen geld. Het is een kwestie van doen en ervan genieten dat je dit mag van je zelf.

  Moeilijk?

  Vind je het moeilijk om te starten en heb je iemand nodig die jou begeleidt naar een ontspannen en energieker leven? Dan moet je even verder lezen.

  Ik heb namelijk een leuk en makkelijk programma gemaakt om jou mentaal en lichamelijk weer in beweging en balans te krijgen.

  Kosten van dit programma

  Het hele programma kost € 850,-.

  Wanneer je deze sessies los zou boeken, zijn de kosten afgerond € 929,-. Je krijgt dus een korting van ruim € 79,-. Betalen in termijnen is in overleg mogelijk.

  En mocht het na het intakegesprek niet het juiste gevoel geven dan betaal je alleen deze behandeling van € 77,50.

  Waarom zou je het doen?

  Ten eerste doe je het voor je zelf. Doordat je je lekkerder voelt, wordt het leven weer positiever en kun je beter omgaan met stresssituaties. Hierdoor profiteert jouw omgeving er ook van. Zij ervaren een leuker en liefdevolle persoon. Je gedachten worden positiever en daardoor je leven ook. Je ervaart meer energie in je lichaam, waardoor je weer prettiger in het leven komt te staan.

  Natuurlijk kan het een keer tegen zitten, maar de dalen worden niet meer zo diep als voor dit traject. Nu heb je namelijk de ervaring hoe het anders kan. Door de oefeningen die je van mij hebt gekregen en het gevoel in je lichaam herken je de signalen veel sneller. Je kunt daar dan altijd naar terug grijpen.

  Wil je meer informatie of een afspraak maken?

  Mail of bel me dan! Ik maak graag vrijblijvend kennis met je.